2008. december 14., vasárnap

A HSM3 nézettségi szintje

Mindez, ha csupán a száraz tényeket tekintjük, 244,722 dollárt jelentett a december 05-07-ig tartó mozis hétvégén. Ám még ez a szám is azt jelenti, hogy az adott hétvégén csak két olyan film előzte meg a HSM 3-at, amelyik legalább vele azonos ideje fut.

Ha egy kicsit behatóbban vizsgáljuk ezeket az adatokat, akkor belátható, hogy ebben a vetítési periódusban ezek a számok teljes mértékben elfogadhatóak és realitást tükrözők. Hiszen a 7 hét, mégiscsak majd két hónap, mostanra mindenki megnézte a filmet, aki rajongó, érdeklődő, cinikus, vagy egyszerűen csak megragadta a reklámkampány. Innentől fogva már nem milliós, hanem ezres, tízezres nagyságrendekkel érdemes számolni. Ráadásul ebben az időszakban nyilvánvalóan a tengerentúlon is csökken már azon mozik száma, amelyek kínálatában szerepel még a HSM 3.

Természetesen a nagy film hozta minden egyes cent ekkora bevételnél már csak kedves ajándék a készítőknek.

És, hogy mekkora is az az ekkora bevétel? Nos: hazájában a HSM 3 december első hétvégéjére 89,132,272 dolláros bevételre tett szert. Ehhez ragasztott még hozzá e hét csütörtökéig további 68,555 dollárt, így december második hétvégéjét megelőzően 89,200,827 dollárnál jár a tengerentúlon.

Ennél lényegesen izgalmasabbak és kevesebb magyarázatot igénylők a nemzetközi adatok. Amerikát vizslatva erőteljes bevételcsökkenést tapasztalhattunk, nemzetközi színtéren éppen ellenkező a helyzet. A múlt hétvégéhez képest 41,2%-os elképesztő bevétel növekedést produkálva a box office lista kilencedik helyén találjuk a HSM 3-at – csupán egy vele legalább azonos vetítési korú film előzi meg.

Lássuk részleteiben. Ez a remek növekedés elsősorban az ausztrál promóció maximális hatékonyságának köszönhető, hiszen a színészekkel boxoló kenguruk hazájában a múlt hétvégén volt a nagy nyitány – a 2,616,626 dolláros nyitány! Ez az ottani lista második helyét eredményezte, alig lemaradva a két világhírű ausztrál színész főszereplésével készült Australia című filmtől, de milliót verve a háromhetes James Bondra.

Volt még két, a HSM mozis-lázhoz újonnan csatlakozó ország: Görögország 339,703 dollárral és egy harmadik helyel járult hozzá a közöshöz; míg Új-Zéland tele volt új filmekkel, ám mind közül a legtöbb bevételt, szám szerint 379,924 dollárt a HSM 3 hozta.

Északon nem néztünk szét soha még – hiányosság pótolva: Norvégiában hetedik hete megy a film és még mindig az előkelő ötödik helyen tanyázik, legutóbb 36,706 dollárt termelve a helyi moziknak.

Nézzük, hogy áll az ügyünk idehaza: annak ellenére, hogy objektív kritika a mai napig nem jelent meg a filmről, a legutóbbi hétvégén 7%-os növekedést produkált, egyben 16,394 dollárt hozott. És: az egyetlen film, amely a múlt héten itthon bevétel növekedést ért el!

A szappanoperák fellegváraiban továbbra sem hajlandóak tudomásul venni a nézők f.é. tézisét, mely szerint Vanessa nem Esmeralda: Brazíliában továbbra is a hetedik pozíció birtokosa a film, máris bő kétmillió dollárt verve a csaknem dupla annyi ideje futó Mamma Mia-ra, míg Venezuelában a második héten a második helyen találjuk, 285,554 múlt hétvégén befolyt dollárral.

A heti aktuális első helyezett Kelet-Afrika, ahol a második hete első a film, 9,619 dollárral boldogítva az érdekelteket.

A nemzetközi összesítésben december első hétvégéjével bezárólag a High School Musical 3 című film 140,712,889 dollárnál jár! Ha pedig ehhez hozzáadjuk az amerikai adatokat, akkor megkapjuk a csaknem huszonegyszeres megtérülést jelentő: 229,913,716 dollárt!

Nemzetközileg továbbra is rengeteg szufla van a dologban, hiszen hátravan még (legalább) a holland és a japán premier.

Forrás: X

Nincsenek megjegyzések: